Aloita kutominen saman tien!

BRIO®-kangaspuissa on toimitettaessa valmiiksi asetettu loimi ja aloitettu kudos. Lue nämä helpot ohjeet ja aloita kutominen saman tien!

1. Käännä loimitukin (8) vipua itseäsi kohti. Näet, miten joka toinen loimilanka nousee ja joka toinen laskee. Pujota sukkula (4) ja kudelanka (11) loimilankojen (5) välissä olevan aukon läpi. (Jos aloitat uuden värin, jätä noin 3 cm kudelangan päästä irralleen. Lue lisää kohdasta "Jatkaminen ja värin vaihto"). Anna kudelangan muodostaa silmukka, kun vedät sen loimilankojen läpi niin, että reunat eivät myöhemmin kiristy.

2. Käännä loimitukin vipu takaisin alkuasentoon. Lyö läpivedetty kudelanka tiukasti kudosta vasten vetämällä luhaa itseäsi kohti. Työnnä luha takaisin alkuasentoon.

3. Käännä nyt loimitukin (8) vipu itsestäsi poispäin. (Jos sinulla on irtonainen kudelangan pää, lyö sitä ensin yksi kierros uloimman loimilangan ympärille ja anna kudelangan sen jälkeen mennä takaisin kuteeseen. Pujota nyt sukkula loimilankojen läpi toiselta puolelta ja tee uusi silmukka kudelangalla. Lopeta lyömällä silmukka kudosta vasten vetämällä luhaa itseäsi kohti. Huomaa, että kuteen on oltava kaarella pirtaan nähden, kun lyöt sitä luhalla. Muussa tapauksessa kudoksen reunat voivat kiristää.

4. Toista sen jälkeen kolme edellä olevaa kohtaa – käännä loimitukkia, pujota sukkula loimilankojen läpi ja lyö kudosta vasten luhalla – kunnes kudos on valmis.

Kuteen siirtäminen kangaspuissa

Kun kudos on noin 5–7,5 cm:n päässä pirtasta, sitä on siirrettävä taaksepäin kangaspuissa.

• Tartu varpapuuhun (10) ja käännä sitä kevyesti taaksepäin niin, että jarru löystyy. Nosta jarru ylös, jolloin varpapuu pääsee pyörimään vapaasti.

• Pyöritä varpapuuta hitaasti eteenpäin kangaspuita kohti ja päästä ulos tarvittava määrä loimilankaa. Jätä pieni osa kudosta kangaspuihin niin, että voit jatkaa kutomista suoraan sitä vasten. Kytke jarru takaisin päälle.

• Pyöritä kangastukkia (1), kunnes loimilangat ovat kireällä. Nyt voit jatkaa kutomista!

Jatkaminen ja värin vaihto

Katkaise vanha kude. Kiinnitä ylijäänyt kuteen pää pyörittämällä sitä yksi kierros uloimman loimilangan ympärille. Vedä jäljellä oleva kuteen pää kudosta vasten.

Aseta uusi kudelanka limittäin vanhan kudelangan kanssa. Jos vanha kude loppuu vasemmalle puolelle, aloita kutominen uudella kuteella oikealta puolelta.

Kuteen päättäminen

Katkaise ensin loimilangat varpapuusta (10). Jos haluat kudokseen hienon reunuksen, lankojen on oltava 7–8 cm pitkiä kummallakin puolella. Kiinnitä irralliset loimilangat sitomalla ne pareittain tai kolmen langan ryhmissä yksinkertaisella solmulla kudoksen reunaan. Onko solmua vaikea saada tiiviisti paikalleen? Kokeile pujottamalla neula löysästi tehdyn solmun läpi ja vedä sen jälkeen solmu neulan avulla kiinni reunaan. Kun reunus on saatu kiinni, löysää kangastukin jarru pyörittämällä tukkia (1) itseäsi kohti, ennen kuin nostat jarrun. Vedä kudos ulos, katkaise loimilangat vivusta (2) ja kiinnitä ne pareittain tai kolmen ryhmissä yksinkertaisilla solmuilla kudoksen reunaan. Viimeistele reunukset niin, että niistä tulee tasaiset ja hienot. Nyt voit esitellä kudoksesi muille!

Uuden loimen asettaminen

Noudata näitä helppoja ohjeita, ennen kuin aloitat uuden kudontatyön. Käytä loimilankana kalastajalankaa tai lujaa puuvillalankaa. Niitä on saatavana käsityö- ja askartelutarvikeliikkeistä.

1. Määrää kudoksen haluttu leveys. (Laske haluttu leveys pirtaväleillä). Jos kudoksesta halutaan esimerkiksi 15 cm leveä, tarvitset 30 loimilankaa. Tee loimesta mielellään hieman ajateltua leveämpi, sillä kudoksella on tapana kiristyä hieman työn aikana.

2. Määritä kudoksen pituus. Lisää ajateltuun pituuteen noin 20 %. Jos tarkoituksena on kutoa esim. 90 cm, on loimilangan pituuteen lisättävä 20 cm. Kaikkien lankojen on oltava samanpituisia.

3. Pujota loimilangat yksitellen pirtaan (6). Aloita pirtan toiselta puolelta ja pujota keskustaa kohti. Jos sinulla on esim. 30 lankaa, pujota 15 lankaa keskustan vasemmalle ja 15 lankaa keskustan oikealle puolelle. Pujota langat edelleen punaisen, muovisen pirtakaiteen läpi. Joka toinen lanka pujotetaan reikään ja joka toinen väliin. Pidä langat järjestyksessä: 15 lankaa pujotetaan keskustan vasemmalle ja 15 lankaa sen oikealle puolelle. Vedä seuraavaksi langat rintapuomin yli alas varpapuulle (10). Solmi langat kiinni vipuun ja pidä solmujen välit tasaisena. Tarkista, että loimilangat ovat yhdensuuntaisesti eivätkä mene toistensa kanssa ristiin.

4. Pyydä jotakin pitämään lankoja yhdessä ja tasaisen kireällä kangaspuiden edessä. Kätevä keino pitää langat erillään on käyttää tavallista kampaa. Rullaa sen jälkeen loimilangat varovasti varpapuulle (10). Erottele langat kovalla pahvilla. Lopeta, kun noin 15 cm loimilangoista on jäljellä luhan (7) edessä.

5. Sido loimilangat pareittain vivun yli. Ole tarkkana, että kaikki langat ovat yhtä kireällä, ja varmista, että solmut ovat lujat ja pitävät. Nyt voit aloittaa uuden kudontatyön!

6. Halutessasi voit aloittaa kudonnan parilla kierroksella vahvempaa materiaalia – esimerkiksi kangassuikaleilla tai puuvillanauhalla – jolloin saat lujan reunan, jota vasten voit aloittaa kudonnan. Hauskoja kudontahetkiä!

 

(1) Kangastukki (2) Vipu (3) Kudos (4) Sukkula (5) Loimilanka (6) Pirta

(7) Luha (8) Loimitukki (9) Pirtakaide (10) Varpapuu (11) Kudelanka